TRENING KULINARNY W ŚRODOWISKOWYM DOMU SAMOPOMOCY

Mały i duży trening kulinarny.

W Środowiskowym Domu Samopomocy prowadzonych jest wiele treningów umiejętności społecznych i praktycznych.

Jednym z treningów umiejętności praktycznych jest trening kulinarny tzw. mały i duży.

W ramach treningu małego dwoje uczestników przygotowuje śniadania – posiłki proste ale pełnowartościowe, ciekawe i urozmaicone np. zapiekanki, kanapki, twarożki, zupy mleczne.

TRENING KULINARNY W ŚRODOWISKOWYM DOMU SAMOPOMOCY
TRENING KULINARNY W ŚRODOWISKOWYM DOMU SAMOPOMOCY

Podczas treningu kulinarnego dużego przygotowujemy posiłki bardziej złożone, wymagające zaangażowania większej ilości osób, trwające ok. 1,5 godziny. Są to np. rozmaite sałatki, gulasze, zapiekanki, chłodniki, potrawki z kurczaka, spagetti, staropolskie flaki. Często korzystamy z sezonowych warzyw i owoców np. papryka, cukinia, botwinka, nowalijki itp.

WE WRZEŚNIU KRÓLOWA JEST JEDNA!

Zwykle we wrześniu wykorzystujemy paprykę, której jest dużo i w korzystnej cenie.

Stąd też na ostatnim treningu robiliśmy paprykę faszerowaną mięsem mielonym z sosem pomidorowym.

Wyglądała apetycznie a smakowała jeszcze lepiej. Jak to się mówi  „przez żołądek do serca”,  tak próbujemy rozpieszczać naszych uczestników 🙂

Trening daje możliwość posmakowania rozmaitych potraw, przypraw, produktów, wzbogaca wiedzę kulinarną, pokazuje możliwości polskiej i nie tylko kuchni.