Mały i duży trening kulinarny.
W Środowiskowym Domu Samopomocy prowadzonych jest wiele treningów umiejętności społecznych i praktycznych.
Jednym z treningów umiejętności praktycznych jest trening kulinarny tzw. mały i duży.
W ramach treningu małego dwoje uczestników przygotowuje śniadania – posiłki proste ale pełnowartościowe, ciekawe i urozmaicone np. zapiekanki, kanapki, twarożki, zupy mleczne.
Podczas treningu kulinarnego dużego przygotowujemy posiłki bardziej złożone, wymagające zaangażowania większej ilości osób, trwające ok. 1,5 godziny. Są to np. rozmaite sałatki, gulasze, zapiekanki, chłodniki, potrawki z kurczaka, spagetti, staropolskie flaki. Często korzystamy z sezonowych warzyw i owoców np. papryka, cukinia, botwinka, nowalijki itp.
WE WRZEŚNIU KRÓLOWA JEST JEDNA!
Zwykle we wrześniu wykorzystujemy paprykę, której jest dużo i w korzystnej cenie.
Stąd też na ostatnim treningu robiliśmy paprykę faszerowaną mięsem mielonym z sosem pomidorowym.
Wyglądała apetycznie a smakowała jeszcze lepiej. Jak to się mówi „przez żołądek do serca”, tak próbujemy rozpieszczać naszych uczestników 🙂
Trening daje możliwość posmakowania rozmaitych potraw, przypraw, produktów, wzbogaca wiedzę kulinarną, pokazuje możliwości polskiej i nie tylko kuchni.