WE WRZEŚNIU KRÓLOWA JEST JEDNA!
Jest nią Papryka !
Zwykle we wrześniu, w ramach treningu kulinarnego wykorzystujemy paprykę, której jest dużo i w korzystnej cenie.
Stąd też na ostatnim treningu robiliśmy paprykę faszerowaną mięsem mielonym z sosem pomidorowym.
Wyglądała apetycznie a smakowała jeszcze lepiej.
Jak to się mówi „przez żołądek do serca”, tak próbujemy rozpieszczać naszych uczestników 🙂
Trening kulinarny w Środowiskowym Domu samopomocy w Otwocku.
Jednym z treningów umiejętności praktycznych jest trening kulinarny tzw. mały i duży.
W ramach treningu małego dwoje uczestników przygotowuje śniadania – posiłki proste ale pełnowartościowe, ciekawe i urozmaicone np. zapiekanki, kanapki, twarożki, zupy mleczne.
Trening daje możliwość posmakowania rozmaitych potraw, przypraw, produktów, wzbogaca wiedzę kulinarną, pokazuje możliwości polskiej i nie tylko kuchni.
Podczas treningu kulinarnego dużego przygotowujemy posiłki bardziej złożone, wymagające zaangażowania większej ilości osób, trwające ok. 1,5 godziny. Są to np. rozmaite sałatki, gulasze, zapiekanki, chłodniki, potrawki z kurczaka, spagetti, staropolskie flaki. Często korzystamy z sezonowych warzyw i owoców np. papryka, cukinia, botwinka, nowalijki itp.